TNT 2018 - Te najdem?

Skavti Mariborske regije smo se 14. aprila 2018 ponovno zbrali na težko pričakovanem Totem norem tekmovanju, ki je za celotno regijo potekal že četrtič. Glede samega sistema tekmovanja letos ni bilo sprememb. Kot je znano, je TNT odprt prilagojen za vse starostne skupine in se ga tako torej udeležijo tudi naši najmlajši.

Bobre in volčiče je na travniku pred Škofijsko gimnazijo čakala tako preizkušnja v obliki poligona kot velika igra. V obeh ločenih delih so naši najmlajši skavti tekmovali med seboj in si poskušali pridobiti pomembne točke v seštevku za skupno zmago na TNT-ju 2018. Zraven tega pa je obe kategoriji čakala še pot, kjer so se podali po okolici Maribora.

Te najdem? Čeprav sta bila geslo in tematika veščinske preizkušnje za kategoriji IV in PP znana že kar nekaj časa, tekmovalci niso vedeli kaj točno pričakovati. Na severozahodnem delu travnika pred Škofijsko gimnazijo jih je pričakovalo le nekaj urejeno zloženih kolov, zabitih v tla in člana organizacijske ekipe TNT-ja, Blaž in Jan. Na videz sicer preprosta struktura, a tekmovalci so morali pokazati vso svoje orientacijsko znanje, da so lahko iztržili sploh kakšno točko. Veščina je bila zastavljena tako, da je lahko hkrati tekmovalo kar pet ekip, v vsakem trenutku pa je v polju lahko bil le en član ekipe. Vsaka ekipa je začela za svojem začetnem količku. Na njem, in na vsakem naslednjem, je bilo zastavljeno vprašanje in pod njim trije možni odgovori. Vsak odgovor pa je ekipo peljal v drugačno smer. Če je torej tekmovalec izbral napačen odgovor, je naletel na količek, ki je bil napačen, oziroma je na njem bila zgolj trditev, oziroma neko dejstvo. V tem primeru se je tekmovalec moral vrniti do količka in poskusiti z drugim odgovorom. Ker pa je čas bil omejen, se ekipe niso mogle zanašati na taktiko, priti do cilja zgolj z ugibanjem pravilnega odgovora, ampak je razliko med ekipami delalo prav znanje orientacije.

Preden se je posamezna ekipa v kategoriji IV in PP odpravila na pot, pa jo je čakal še krajši sprehod do Slomškovega doma v Rošpohu, kjer so morali premagati še poligon. Vrhunec in novost v tej preizkušnji je bil zid, ki je tekmovalce pričakal na sredini poligona. Pred tem so se tekmovalci spoprijeli v hitrosti in plazenju, po tem ko so preplezali zid, pa je sledilo še nekaj spretnostnih preizkušenj. Po opravljenem poligonu, pa so se ekipe odpravile še na pot, ki jih je vodila po severnem obrobju Maribora. Ekipe IV so tako poligon in pot opravile čez dan, ekipe PP pa šele po koncertu.

Imeli ste tudi koncert?! Seveda! Letos je za pravi žur na odru poskrbel Stična bend. Vrhunec večera je bila seveda težko pričakovana himna TNT, med katero so med občinstvo letele tudi bombice, ki so obdarile nekaj srečnežev med publiko. Zabavni večer, na katerega bi bili ponosni tudi avtorji pesmi TNT, ACDC, se je končal s katehezo, ki so jo skupaj imeli bobri in volčiči ter izvidniki in popotniki. Za slednje pa se je tekmovanje torej še nadaljevalo.

Sklepno fazo Totega norega tekmovanja 2018 je predstavljala jutranja sv. maša in še težko pričakovana podelitev rezultatov. V kategoriji BB so prvo mesto zasedli Dobri dobrii bobriii iz stega Maribor 2, na drugem mestu so bili bobri stega Slovenske Konjice 1, tretje mesto pa so dosegli najmlajši v stegu Maribor 1. V kategoriji VV se je pomerilo šest ekip, pri čem je prvo mesto osvojilo krdelo iz Slovenskih Goric 1. V kategoriji IV sta obe ekipi iz Koroške 2 pometli s konkurenco in osvojili tako prvo (Slani mix), kot drugo mesto (Pohorski črički). Tretje mesto so dosegle Rožice iz stega Maribor 1. V Kategoriji PP je prvo mesto dosegla ekipa 0,4 iz Maribora 1, drugo Kondenzator iz Ptuja 1 in tretje Štranglgase iz stega Koroška 2.

S podelitvijo nagrad se je torej zaključil še en TNT. Skavti Mariborske regije pa bodo sedaj imeli 2 leti časa, da na trenirajo vzdržljivost na poti, spretnost na poligonu in znanje, ki jo bo zahtevala veščina. Se vidimo na TNT 2020!

Video: https://youtu.be/jrOaO8F7fL4

Družabni bik, Trop za tehniko